Welke kant kiest Curaçao met de online gambling industrie?

Comtado Carib: Is het 23:55 uur of nu al reddeloos verloren?

Willemstad – Onlangs zijn er door Comtado Carib vijf seminars gehouden in de universiteit van Curaçao over het onderwerp ‘Licht op de online gokwereld van Curaçao.

Er zou nog een zesde seminar volgen m.b.t. het thema ‘Internationaal georganiseerde misdaad en moord op Helmin Wiels 1.0’. Vanwege gevoelige omstandigheden, die we intern houden, hebben we besloten om dit thema aan te passen en het seminar op een nader te bepalen tijdstip alsnog te geven.

Ondanks de vele verstuurde en herhaalde berichten met uitnodigingen naar diverse overheidsdiensten, verantwoordelijke regeringsfunctionarissen, alsmede de verantwoordelijke functionarissen binnen de trust- en goksector zelf, zowel binnen Curaçao als Nederland zelf, om aan deze seminars deel te nemen en eventueel hun visie daarop te geven, werd daarop niet en in sommige gevallen zelfs afwijzend gereageerd.

Er stroomt een onuitspreekbaar bedrag aan miljarden door de Curaçaose gokindustrie via de lokaal gevestigde trustkantoren, maar ook via de Zuidas in Nederland. Zelfs Amersfoort wordt onlangs genoemd.

We hebben binnen de opsporing de mond vol v.w.b. ‘Ondermijning’, maar de motor van deze immens grote bedreiging laat men op volle toeren doordraaien?

Wordt er weggekeken omdat het al kwart over twaalf is i.p.v. vijf voor twaalf?

Willen Nederland en Curaçao op het gebied van ondermijning zich helemaal laten inpalmen met alle gevolgen van dien? Denk aan liquidaties, bomaanslagen (de voortzettende explosies in Rotterdam, dat zich uitbreidt naar Amsterdam, Den Haag en ga zo maar door), ontvoeringen, afpersingen etc.

De kern van het motief van deze misdrijven heeft vrijwel niets te maken met andermans zweetvoeten, maar met zwart geld, vaak zeer veel zwart geld, witwassen dus, waarbij een significant deel binnen de hiervoor aangehaalde sectoren een belangrijke en omvangrijke faciliterende rol speelt.

Het wordt tijd dat de ministers van Financiën, V&J en BiZa zich eens ernstig achter de oren gaan krabben om dit immens grote probleem in kaart te brengen en aan te pakken.
Comtado Carib is niet de eerste instantie, die dit probleem aan de orde stelt.

Aanpak van dit witwasmonster vergt in eerste instantie een hoge mate van integriteit, objectiviteit, moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Probeer zo’n eenheid maar eens bij elkaar te krijgen, nadat daartoe door de Nederlandse overheid een wel overwogen besluit is genomen.
Hoe eerder hoe beter, het is in het belang van een veilige(r) samenleving. Daarvoor zal Nederland met Curaçao op internationaal niveau steun moeten gaan zoeken.
Uitsluitend de LOK aanpassen om daarmee meer betalende vergunninghouders te werven en daarmee de belastingopbrengst vergroten is niet de juiste oplossing.
Er zal een hogere (lees de hoogste) prioriteit moeten worden gegeven aan een betere transparantie binnen de online goksector en die ook opeisen; daarop strikt toezichthouden en handhaven, mede op grond van de reeds bestaande wet- en regelgeving.

Er zal een zeer groot aantal integere compliance functionarissen er tegenaan gezet moeten worden om dit immens grote witwasmonster aan te pakken, zowel op Curaçao als in Nederland.
Parallel hieraan zal de opsporing aan zet moeten komen, wat ook een enorme capaciteitsdruk zal gaan vergen en veel meer dan nu al het geval is. Gebeurt dat niet; de consequenties beginnen al aardig zichtbaar te worden binnen onze samenleving en daarmee gaat het dus volkomen de verkeerde kant op.

Kortom de overheden op Curaçao en in Nederland, zullen nu echt maar dan ook écht in de benen moeten komen om dit immens grote ondermijnende witwasmonster aan te pakken, voordat het straks te laat is, maar misschien is dat al zo. Stilzitten zal het alleen nog maar veel erger maken, want de georganiseerde misdaad heeft nooit genoeg.

Scroll to Top